Разновидност на газовите уредби

По технически показатели,газовите уредби се разделят предимно на три типа:

1. Карбураторен вид притежаващ изпарител с плочка.Газовата компонента постъпва в колекторите преди регулатора на дросела,като това е мястото където се извършва смесообразуването.
2. Газовия инжекцион или ГИ разполага с изпарител-редуктор за налягане на газовите компоненти, електрически дюзи, регулирани от газовото ЕКУ,което отчита сигнала от подаването на бензина и го пренася в разликата за времето нужно за изгарянето на газовата компонента и влизането на горивото след регулатора на дросела, веднага след регулатора.
3. Газов инжекцион от битови отпадъци,който е газов аналог на бензинов инжекцион с помпа в бутилка, вход/изход на газовата компонента и електромагнитен шибър, действащ с битови отпадъци. Втечнената газ се вмъква във фотоклетката, на принципа на другите ГИ, като тук се извършва изпарение в близост до регулаторите. При това положение газовата компонента уширява персоналната си вместимост 300 пъти. Следствие на това действието на мотора се усеща така назования "турбо ефект".

Несъвършенството на тази газова система на първо място е по-скъпата стойност, на второ – не е толкова харесвана и не на последно място нищожната квалификация на сервизните работници с нея. До скоро, на пазара единствената прилична серийна марка беше Виалле, но за жалост, тази  фирма е без представителство в България. Най-близкото представителство е в Чехия, но наскоро в България ще има представителство на фирма ИКОМ - САЩ.

Несъмненно, че за в бъдеще ще се гради опит с такъв модел инсталации. Най-лошото за нашия стандарт на живот е, че системата е с доста висока стойност около 2500 лева за четири цилиндров двигател, а в действителност системата, не е по-сложна от всички останали ГИ.
Тук не става дума да се рекламира, тази или онази марка, просто до този момент, няма друг заместител за подобен модел системи.
Относно честите предлагани подвеждащи данни от конкурентни компании, ще се опитаме да представим необходимата информация за газовите системи и респективно, какво трябва да съблюдаваме да притежават в повече спрямо подобни по цена продукти:
В газовите инжекционни уредби трябва да се употребяват елементи само за автомобилна употреба.

    В газовите инжекционни инсталации има:
o    Не е необходима употребата на конектори, които водят до обмокряне на софтуера на газовата система или преустановяване дейността на основни агрегати на превозното средство;
o    Няма нужда от употребата на конектори, пригодени за работа вътре в купето на автомобила, защото има вариант да се сложат в двигателния отсег;

В софтуера на газовите инжекционни системи не се ползват електро механични датчици, които по закон се поставят в по-нисък клас системи, трябва да са подменени с високо надежни и сигурни електронни датчици, обезпечаващи дълга работа на системата,без да са от значение показатели, като овехтяване и износване на материала и брой включвания.


Софтуера на газовите инжекционни системи следят за възникващи проблеми, като ги регистрира, подобно на бензиновите компютри чрез кодове за евентуални грешки в паметта на системата. Практически всеки възникнал проблем се записва в паметта на газовия софтуер и обезпечава автоматична само диагностика;
При направа на ново приложение за софтуера на газовия компютър, не се налага компютъра да бъде занесен в сервиз, за да се пренастрой, защото това се извършва автоматично, след като инсталатора се свърже с газовия компютър.


Газовите инжекционни системи действат на принципа  на инжектори, съпротивлението на които е под 0,8 ома /стандартно използваните инжектори в инсталацията са 1.5 ома/, обезпечаваяи надежно действие на празен ход на агрегата и на газовата компонента при газово време 2.3 мс.

С оглед подобрението на надежност са изградени защити от:
o    скъсеното съединение на изходите и прегряването във веригите на електро механичните детайли-регулатори и инжектори, следствие на  подскъсяване;
o    противопоказно е нагряване на корпуса на газовия хардуер, като това се дължи на неправилния монтаж;
o    всъщност всеки водач на МПС, собственик на газова система, може да извърши следния опит – да откачи произволен конектор на газов инжектор, докато автомобила е на газ и да даде на късо двата проводника. След няколко секунди колата ще премине на бензин и ще зададе грешка в паметта на газовата система „късо" във веригата на газов инжектор;

Не е препоръчително собственици на други газови инжекциони системи да извършват подобен опит.


В газовите инжекционни системи се ползват индивидуални сензори за определяне на диференциалното налягане - сензор за налягане на газовата компонента и датчик за налягане в смукателните колектори M.A.P.


По-нисък клас системи или не ползват M.A.P., или имат само един диференциален сензор.Това само по себе си, затруднява работата на сервизните работници при възниклнали проблеми в изпарителя или газоразпределителния механизъм на МПС-то.


Изработена е перфектна стратегия за регистриране на импулси с асинхронно обогатяване,което прави подобна система желана при проблемни превозни средства.

Газова инжекционната система може да е предназначена за превозни средства реникс. Като газовата инжекционна система  има  пренастроен изход за външното реле, с което може да се спре бензиновата помпа или да се включи адванс програматор, без това да пречи на състоянието на газовия регулатор.

Ползвателите могат пряко да запалят превозното средство на газ при изгоряла бензинова помпа.